Femke Veldman- Medisch Contrast

Recensie


Titel: Medisch contrast ( Dokter in 2 werelden)
Auteur: Femke Veldman
Uitgeverij: Ambilicious
Genre: roman/ reisverhaal
Uitgave: 2017


-Medisch contrast geeft eye-openers 
& stof tot nadenken! - 







Beste lezer,

Uitgeverij Ambilicous bood dit mooie e-book aan: Medisch contrast. De auteur is mij nog niet niet bekend, dus geheel blanco ging ik het verhaal in. En geheel verrast kwam ik weer uit het boek!

De inhoud:

Femke werkte en woonde nadien samen met haar gezin drie jaar in Afrika. In dit boek geeft zij een korte impressie van wat zij zag en heeft meegemaakt.

Femke Veldman (1981) was een tijd in Ghana. Ze zag al gauw dat er grote verschillen zijn in de medische wereld van Ghana met Nederland. Na 2 jaar opleiding geneeskunde, vertrok zij in 2003 onbevangen naar Ghana om als vrijwilliger bij een school te gaan werken. De Ghanese cultuur sprak haar erg aan. In 2008 rondde zij haar opleiding af en ging terug naar het land. Na een lange rit kwam ze aan in Nalerigu. De eerste dag liep ze mee met een tropenarts. Het ziekenhuis daar was zo anders. De verschillen met Nederland waren enorm. Bomvolle zalen, met soms patiënten of kinderen op de grond. Was de kwaal wat vaag, dan volgde er het volgende advies: “No salt and no maggi”!

De elementen & contrasten:

De cover ziet er vrolijk en bijzonder uit. De vrolijke tekeningen komen ook terug bovenaan elk nieuw hoofdstuk. De titel is helder en heeft een subtitel, wat laat zien waar het boek over gaat. De verhaalstijl is "ik-vorm", maar het leest vlot en niet vervelend. In Medisch Contrast vertelt Femke in vlotte zinnen over haar ervaring in Ghana en Zuid Afrika. In leuke anekdotes wordt dit met veel gevoel uiteengezet. Als lezer voel je de emotie voorbij komen. De verschillen in de medische wereld, van een klein ziekenhuis met zijn aparte aanpak, beperkte medische middelen, procedures, hygiëne & veiligheid. Ze vertelt ook over de kind- en moedersterfte wat best aangrijpend is. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar blijkt uit haar verhaal. Zo kreeg zij haar dochtertje in Nederland onder goede supervisie en vertelt ze over een Afrikaanse moeder die net een dochtertje heeft verloren en stilzwijgend zonder verdriet huiswaarts gaat. Terwijl bij Femke dan de tranen over haar wangen rollen. 


{ “De geneeskundige uitdaging veranderde in een financiële uitdaging”}

Na de geboorte van haar dochter keren ze terug, maar gaan nu naar Malawi. De financiële steun werd voor een groot deel niet besteed aan patiëntenzorg, zo bleek. Maar er was wel veel geld voor overnachtingen van de directeur.

Conclusie: 
      
In het boek Medisch Contrast vertelt Femke Veldman als een soort docu-soap over haar tijd in Afrika, werkzaam als tropenarts. Het boek leest vlot weg, door de leuke anekdotes komt het verhaal helemaal tot leven. De contrasten met de medische wereld in Nederland zijn groot en worden goed en helder beschreven. Als zij na 3 jaar weer terugkeert in Nederland verbaast ze zich enorm over de procedures en papierwerk. En de behoefte naar continue zaken willen verbeteren. Terwijl er bijvoorbeeld in het verre Ghana zo beperkt materialen en hulpkeuzes aanwezig zijn. En de kinder- en moedersterfte en HIV-infecties maar blijven oplopen.

Een waar medisch contrast. Met plezier gelezen en geeft momenten van overdenking: Hebben wij het hier zo goed in de zorg? Of zijn er procedures voor de procedures..en schieten we hierin aardig door inmiddels... 

Gewaardeerd op 3,5 sterren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie