zaterdag 30 september 2017

Jennefer Mellink- Gevarenzone

Recensie


Titel: Gevarenzone
Auteur: Jennefer Mellink
uitgeverij: Clavis
Uitgave: juni 2016
Pagina's: 206 bladzijdes***Gevarenzone is een spannend boek vol bizarre gebeurtenissen***
Gelezen voor de leesclub van ThrillZone, waarvoor dank.
Beste Lezers,

Voor de 47e leesclub van ThrillZone, las ik Gevarenzone, het mooie YA-boek van Jennefer Mellink. De cover geeft al een indruk van gevaar, het zijn donkere tinten en wegvliegende vogels en de blik van Pip zegt "kijk uit". De titel doet daar een schepje bovenop. In welke gevarenzone komt Pip eigenlijk terecht? 

De auteur:

Jennefer Mellink (1985) is een Nederlandse auteur in het young adult-genre. Ze werd geboren in Amersfoort en groeide op in Leusden. Ze schrijft ook Engelstalige songteksten, columns en korte (spannende) verhalen die gepubliceerd worden in diverse magazines en bundels, zoals de Quillerz-verhalenbundels. Mellink was zes jaar lang boekrecensent voor Hebban/Crimezone.nl.

In 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende young adult-thriller. Ze droeg het boek op aan haar grootvader Piet Valkman, die zelf auteur was. Haar tweede young adult-thriller Kwaad bloed verscheen in 2015. Met haar schrijven wil ze de jonge lezers enthousiast maken voor het genre thrillers, omdat ze daar zelf zo gek op is.

Het verhaal:

Hoofdpersoon Pip, 18 jaar, droomt van een leuke baan en een eigen plek om te wonen. Het liefst een eigen huis. De relatie met haar moeder is moeizaam. Ze kan niets goed doen en de ruzies stapelen zich op. Ze heeft het helemaal niet naar de zin in huis. Haar vader is weinig thuis. Ze kijkt er dan ook echt naar uit, om op zichzelf te gaan wonen. Dan ziet ze een advertentie voor een leuke baan. Ze wordt aangenomen Als ze ook een leuk huis tegenkomt, lijkt haar droom helemaal te zijn uitgekomen. Alleen sinds ze er woont, gebeuren er rare en mysterieuze dingen. Of dit soms komt door de housewarmingparty en het gebruik van het Ouijabord die avond met haar vrienden, is de vraag. Wat is er aan de hand? Is het de nieuwe woning? Spookt het ? Of is er meer aan de hand? Wat gebeurt er toch steeds?

Je leest het in "Gevarenzone"


De elementen:

De cover ziet er een beetje luguber en spannend uit. De titel: "gevarenzone" geeft een indicatie voor een heel spannend & eng verhaal. Geschreven in de ik-vorm lezen we over hoofdpersoon Pip, die nog bij haar ouders woont. Ze wonen in een dorp, iets afgelegen van het centrum. Pip heeft veel ruzie thuis, de sfeer in huis wordt goed beschreven. Gaat het niet over haar Gothic-kleding, dan wel over haar zwarte make-up of studie. Gedurende het lezen bemerk je dat Pip geen warm thuis heeft. Ze mist dat wel erg en zoekt deze warmte bij haar vriendin Sanne. Sanne staat altijd voor haar klaar, ook als Pip in haar nieuwe huis gaat wonen. Naast het ik-verhaal, wat prettig leest, lezen we ook een verhaal in flashback-vorm. Het geeft het verhaal van Pip extra dimensie en wat extra antwoorden, zodat er meer duidelijk wordt. Maar zorgt ook dat je als lezer blijft lezen. En hierdoor wordt de spanning goed opgebouwd. De verhaallijn is goed te volgen, de schrijfstijl is helder en duidelijk. Qua thema gaat het verhaal over oude geheimen en nieuwe paden die bewandelt worden. En over verdriet en pijn en vertrouwen dat wordt geschaad.  

Conclusie:

Jennefer Mellink heeft hiermee een spannend en meeslepend verhaal neergezet, geschikt voor YA’s boven de 16 jaar. Wat begint als naar en beklemmend met name voor Pip, gaat verder als leuk en verfrissend. En eindigt met een reuze plottwist. Pip gaat op zichzelf en ze is daar superblij mee. Het mooie leven kan beginnen voor Pip, zou je denken. De wereld staat aan haar voeten..maar dan gebeuren er bizarre dingen. Mellink heeft een leuke en heldere schrijfstijl. Zij weet het bezoek aan een kringloopwinkel, niet altijd een charmante omgeving, nog als een gezellig uitje weer te geven. Zodat Sanne en Pip er met plezier naar toe gaan.
Helaas lijkt niet alles zo “leuk” als het eruit ziet. Naarmate het verhaal vordert, komt dit naar boven drijven. Er gebeuren hele vreemde dingen en het blijft lang een puzzel hoe dit komt.  Er wordt langzaam toegewerkt, naar een ware spannende cliffhanger. En dat is heel knap gedaan.

Heel mooi boek. Beetje open einde, wat enkele vraagtekens oproept.

Gewaardeerd op 3,5 sterren.