Jori Stam- Oregon


Recensie


Titel: Oregon  
Auteur: Jori Stam
Uitgeverij:Atlas Contact
Genre: Roman
Uitgave: Augustus 2019



Allereerst bedank ik uitgeverij Atlas Contact, voor dit mooie boek! 



¶ Oregon is een prachtig, waanzinnig en grimmig debuut. Van Jori Stam gaan we nog veel horen! ¶

Birdy's Boeken




Beste lezers,

Voor de Club van Echte Lezers, was ik geselecteerd, om deze roman te mogen lezen voor een recensie. Uitgeverij Atlas Contact heeft soms bijzondere juweeltjes in het boekenaanbod. Eerder las ik: Het huis van de drenkelingen, geschreven door Guillermo Rosales. Ook echt een heel bijzonder boek. 

Over de auteur

Jori Stam (1987) is een Nederlands schrijver. Stam studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn verhalen verschenen in onder andere Hollands Maandblad, Tirade en De Revisor. In 2015 verscheen zijn debuut Een volstrekt nutteloos mens. Deze verhalenbundel kreeg een eervolle vermelding bij de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2016. In 2019 verscheen bij Atlas Contact zijn debuutroman, Oregon.

Het verhaal over de reis naar Oregon

Als Stijn wordt uitgenodigd door zijn studievriend Philip, zegt hij geen nee. Ze gaan samen naar Amerika-Oregon, zodat ze beide 2 weken lang aan een boek kunnen schrijven. Stijn is bezig met zijn debuut, over een verdwenen vliegtuigkaper. Philip is zijn opvolger aan het schrijven. Hij heeft al bekendheid verworven, met zijn eerdere boek en zijn columns. 

Op het vliegveld moet Stijn even wachten op Philip, die hij kent vanuit zijn studententijd. Stijn zijn relatie is nog niet lang voorbij. Hij moet nog vaak aan haar denken en hoopt met deze reis tevens zijn hoofd leeg te kunnen maken. Sinds Philip een vriendin heeft en een baby, gaat het allemaal niet zo snel meer. Vandaar dat Stijn ook al even zit te wachten. Wat ook geldt voor de vriendschap. Met deze reis hoopt Stijn de vriendschap weer een impuls te kunnen geven. Of dat lukt?

De elementen zijn bizar en vol controle

Hoofdkarakter in dit boek is Stijn. In de ik-stijl lezen we over hoe hij de reis perfect in elkaar heeft gezet. En gezien Philip niet veel luxe wenst, boekte Stijn een blokhut in de dichte bossen van Oregon. Philip blijkt totaal niet op zijn vriend Stijn te lijken en al gauw krijg je als lezer een raar gevoel. Stijn geeft de indruk dat ze dikke vrienden zijn, maar is dat wel zo? Philip is een soort bonvivant. Wat blijkt uit zijn handelen, hij doet wat hem gunstig lijkt. Claimt zijn schrijfhoek en gaat aan de slag.

De personages worden heel goed beschreven en hebben voldoende diepgang. Stijn blikt veel terug, naar de tijd met zijn vriendin. Het leek er op dat, hoe harder hij zijn best deed, hoe minder het met de relatie ging. Mogelijk had Stijn dit helemaal niet in de gaten. Het blijft maar in zijn hoofd spoken.  

De sfeer wordt goed weergegeven, zeker eenmaal in de hut, die er sober uitziet. En helemaal niet oogt, als voorheen op de foto's. Het is erg stil, ruikt er muf en Stijn hoort geluiden. En ziet buiten sporen. Het verhaal krijgt een beetje grimmige sausje. Gekraak en geluiden en al die gedachten in zijn hoofd, de controle die er niet meer is, geven dan een bizarre twist in het verhaal. Het einde is meesterlijk.   

Conclusie

Jori Stam heeft een prachtig debuut afgeleverd. Als lezer ga je mee in het hoofd van Stijn, wat hij meemaakt en hoe hij is. Hij houdt van controle en vooraf opgemaakte plannen. Zijn vriend is dit totaal niet. Die doet wat hij wil en "slodder-vost" er op los. Auteur Stam heeft een zeer fijne schrijfstijl gebruikt, voor dit boek. Dat de auteur speelt met verbeelding, waan en werkelijkheid, is zeker waar. En is ook zeer goed gelukt. 

Oregon is een prachtig, waanzinnig en grimmig debuut. Van Jori Stam gaan we nog veel horen! 

Waardering: 5 sterren.

Het lezen van dit boek was een waar cadeautje. Het einde was te bizar. Van deze auteur gaan we zeker nog wat horen, daar ben ik van overtuigd. 

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 

  




Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie