Jason Rekulak- De wonderjaren van Billy Marvin

Recensie


Titel: De wonderjaren van Billy Marvin
Auteur: Jason Rekulak
Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff
Genre: Roman
Pagina's: 288





**** Ode aan de jaren 80 ****


"De jongen, het meisje, de game en de jaren 80"

Beste Lezers,

Dit mooie boek mocht ik lezen voor de Hebban-Leesclub. Het mooie daarvan is dat je met meerdere, 15 personen in dit geval, een boek leest. En de bevindingen met elkaar deelt en daarna vragen beantwoord. Door te lezen met anderen, kom je tot meerdere en andere inzichten en dat is mooi. Je gaat dan meer over het boek nadenken. 

Eigen samenvatting:


Billy, Alf en Clark zijn 14 jaar en beste vrienden. Het is het jaar 1987. Billy houdt naast van zijn vrienden ook erg van zijn computer. Graag kijken zij naar het programma Rad van Fortuin, waarin Vanna dan de bordjes omdraait. Ze zijn helemaal gek van haar. Als blijkt dat zij in de Playboy is verschenen, is Billy niet meer te stoppen. Maar hij is nog maar 14 jaar, en kan het blad niet zomaar gaan kopen. Dus moet er een goed plan komen.

Gedurende het plan maakt hij kennis met Mary. De dochter van de winkelier, waar de playboy te koop is. Zij heeft een leuke winactie gezien. Om een mooie nieuwe computer te winnen.  Daarvoor moet hij een supermooi computerspel gaan maken. Omdat ze nogal veel weet van computerspellen, tot verbazing van Billy, gaan ze samen aan de slag. Hij vindt het superleuk met Mary.
Dan gaat iets flink mis, en ze wil hem niet meer zien. Tot grote schrik van Billy. Zijn vrienden zien hem treuren en bedenken opnieuw een plan om haar een brief te overhandigen. Dit is niet zonder risico’s.
Gaat Billy toch Mary nog ontmoeten? En hoe loopt de wedstrijd af? Je leest het in “De wonderjaren van Billy Marvin”.

{ Mijn moeder was ervan overtuigd dat ik jong zou sterven. In het voorjaar van 1987..beghon ze in de nachtploeg bij Food World omdat ze dan een dollar per uur meer verdiende.  Ik sliep alleen in een leeg huis. Terwijl mijn moeder..zich druk maakte.. stel dat ik zou stikken in een kipnugget! “}

Mijn mening over het boek:

Jason Rekulak speelde in de jaren 80 dagenlang een computerspel. Mogelijk heeft hem dat geïnspireerd dit boek te schrijven. Hij is geboren in 1971 en is voor mij nog onbekend, maar is uitgever van Quirk Books en was daar verantwoordelijk voor het succes van onder meer De bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine. Die naam ken ik dan weer wel.









Door de lovende uitingen op de prachtige cover van het boek, krijgt de lezer een zekere verwachting. De lat ligt dan hoog. En is dit waargemaakt is dan de vraag. In zekere zin zeker wel en toch ook een beetje weer niet. De titel doet geloven dat het om een aantal “wonderjaren” zal gaan van Billy. Maar het verhaal beslaat 4 maanden van Billy in zijn 15e levensjaar. Dus dat viel mij als eerste op.

Het is een leuk en vermakelijk jongensboek, maar de term “onweerstaanbaar” kan ik er niet aan geven. Wel zou ik zeker zeggen " it's eigthy-lycious and i love it!", Het is een ware ode aan de jaren tachtig" Er komen veel zaken in voor uit de jaren 80, en dat is echt hilarisch leuk. Zo komt “Alf” voorbij, het Alien-wezen, de Zippo, Cheers, Hall & Oates, de gettoblaster, de cassettedecks en de commodore 64. Wie kent ze niet? Je waant je als lezer weer helemaal in die tijd.  Daarnaast gaat het verhaal over kalverliefde en het maken van een pc-game. Dit laatste is leuk als je met de materie bekend bent, maar niet altijd te volgen, voor de niet-pc-nerds onder ons met als gevolg dat dit stuk aan je voorbij gaat.

Het boek is als volgt samen te vatten: De liefdesgeschiedenis van Billy, de jaren 80, de pin-up uit de playboy, het meisje & de game.

Het verhaal heeft echt iets “jongensachtigs” en gaat over vriendschap en verliefdheid, die onbereikbaar lijkt en een jongensdroom die dichterbij lijkt te komen dan verwacht. In mooie vloeiende zinnen vertelt de auteur in de ik-stijl over Billy. Daarnaast is er een wisselperspectief, doordat hij vertelt over het "nu". Dus er is ook een volwassen Billy, als verteller. Dat is mooi gevonden. Het boekt leest met een schaterlach en klein emotietraan. Genoten.

{ “En de Willy Wonka van de videogames kwam naar ons toe wandelen alsof we elkaar al jaren kenden en oude vrienden waren”} .


Waardering:

Ik geef het 4 sterren. 

Originaliteit: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Clou/ plot: 3
Einde: 4


 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie