Boekenweek 2020

Morgen is er eindelijk het startschot: De Boekenweek is dan begonnen!




Beste lezers,

Yes, morgen gaat de boekenweek van start: van 7 maart tot en met 15 maart 2020. Het feest kan dan beginnen. En wat een bijzonder thema: rebellen en dwarsdenkers. Ik moet gelijk denken aan een favoriet van mij: Tommy Wieringa - Joe Speedboot. Een geweldig boek. Ik vertel je graag meer over deze week met gebruik van de tekst op de website van de Boekenweek. Ook komen er twee winacties online. Houd dit blog maar in de gaten. 

Mooi thema: REBELLEN EN DWARSDENKERS

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). 

Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een geheel andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er veel ruimte voor dit alles. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Het gebeurt al eeuwen. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk. 

Dit is voor de een heel prettig, en voor de ander niet. Maar zonder deze buiten-de-lijntjes-denkers, is er geen verandering. 

Een aantal REBELSE boeken en DWARSE SCHRIJVERS

De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed: stoere, onorthodoxe, eigengereide auteurs als Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns Concept M houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. 

Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen. Nabokovs Lolita, Houellebecqs Onderworpen of Erasmus’ Lof der zotheid hebben onder vuur gelegen, maar zijn inmiddels onmiskenbare oriëntatiepunten in het literaire landschap. 

Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig. Renate Rubinstein en Anton de Kom hebben ons bewust gemaakt van onze oogkleppen. Ook door non-fictie prikkelen, stimuleren en scherpen we onze geest. Het maatschappelijk debat op de meest uiteenlopende onderwerpen wordt bepaald door dappere en dwarse denkers: Dick Swaab en Rosanne Hertzberger, Rutger Bregman en Joris Luyendijk, Anousha Nzume en Paul Scheffer.


Dus veel plezier deze boekenweek en pak een rebels boek en geniet!  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
6-3-2020


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.