Meet & Greet, Online Boekenclub -Marieke Nijkamp


 

Beste lezers,

Een boekenclub, of online boekpresentatie. Het is beide leuk. Zeker nu, want oh, wat missen we het persoonlijk contact met dierbaren of andere boekliefhebbers. En dan die leuke boekenfeestjes, die zijn er ook niet. Online is dan de beste keuze en via Zoom is het superleuk. Kijk mee, naar wat er op 5 november allemaal is gezegd of verzwegen!

De auteur 

Marieke Nijkamp is bekend geworden met haar boek 54 minuten. Marieke is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis. Haar in het Engels geschreven debuutroman This Is Where It Ends behaalde de top 10 van de New York Times-bestsellerlijst in de categorie Young Adult. Plotseling kwam ze overal in het nieuws. Ook in Nederland werd haar debuut, onder de titel 54 minuten, een bestseller.

Boekenclub Zelfs als we zwijgen

Aanwezig zijn:
Marike Nijkampo- de auteur. Mantza Dubrawac, allround boekverkoper bij boekhandel Maximus uit Hillegersberg 
en Sjors van Veen, van uitgeverij Harper Collins. 

*Hoe gaat het nu met de auteur? 

-Ze is druk met haar volgende boek. Sommige ontwikkelingen nemen veel tijd in beslag. Ze is al vanaf 11 jaar aan het schrijven. Via het reizen in Amerika is ze in het Engels gaan schrijven. Het paste bij de Amerikaanse YA-markt. Het klikte goed daar. Ze heeft heel wat manuscripten geschreven, voordat 54 minuten werd geschreven. 

*Hoe is de ontwikkeling tussen schrijven en je fans?

Dat vind ze moeilijk te zeggen. Ze hoort dat haar boeken erg verschillend zijn. Ze wilde voorkomen dat ze een standaard opgedrukt kreeg. Door 54 minuten kreeg ze de vrijheid om te schrijven wat ze zelf wilde. Nu is er de ruimte en tijd voor andere verhalen. Wat ze echt zelf wil schrijven. Het schrijven van het 2e boek was ingewikkeld, de druk was hoog. De vraag gonsde in haar hoofd: "is dit wel wat de lezers willen"? Naast boek 1 kwam er ook een verhalenbundel. 

Haar boeken met actuele thema's spelen zich af in Amerika. Ze schrijft over uitzonderingen, zoals in "Als we zwijgen". De situatie in Amerika is niet zo rooskleurig. Laten we hopen o peen goede afloop. Ook voor de vrienden vand e auteur. 

*Het boek is erg spannend

Door 5 vrienden en een rollenspel komen zij smaen,. nog 1 keer. In een hutje o peen berg. het gaat niet goed en er verdwijnt er 1. Hoe gaat dit verder? Het is een traditioneel soort "Cabin in the woods". Een horror-setting. De auteur wilde al heel graag een verhaal met rollenspel vertellen. Ze zag het niet echt terug in het genre YA. Het gaat om een vriendengroep met barstjes, hoge druk en geheimen. Het rollenspel heeft ze zelf bedacht. Dungeon en dragons gaf hiervoor de inspiratie, met verkleed- en puzzel-elementen. Het gaf een bijondere lading aan het geheel. 

* De personages

Dit kwam voort uit eigen worstelingen & drama's. Ze schrijft de boeken die ze zelf graag zou willen lezen. Daar is ze zelf wel even mee bezig. De interesse in rollenspellen, verhalen vertellen, wie zijn we? dat alles geeft betekenis aan het lezen. Vroeger las Marieke graag de boeken van Thea Beckman en Tonke Dragt.

*Strijd om diversiteit te verbeteren

Er is een strijd om diversiteit te verbeteren. Ze levert graag een bijdrage. Het boekenlandschap lijkt qua diversiteit te vernanderen. Het is nu 5-6 jaar geleden dat ze WNDB ( We Need Diverse Books: een nonprofit organisatie die diversiteit in kinderliteratuur en publicaties promoot) ) hebben opgericht. Eigenlijk alles wat anders is, werd niet beschreven. Veel boeken zijn er nu uitgekomen, vanuit eigen ervaring, over discriminatie of transgender. Er is wel groei, maar nog steeds veel witte hoofdpersonen. Ieder moet zich kunnen terugvinden in een verhaal. 

Q&A: vragen van de lezers/ kijkers:

In welke taal is het origineel geschreven?

In het Engels. Dit is haar 1e taal als het om schrijven gaat.

Ben je ooit van plan om over Nederland te schrijven?

Ik denk er over om over Twente te schrijven.

Hoe blijf je actueel voor Ya's van 15 als je zelf ouder bent?

Ze doet aan schoolbezoeken, krijgt veel mails van lezers. Het moet passen bijde denkwereld. Hoe lastig is het om anders te zijn? Die essentiele vragen zijn belangrijker dan hoe de wereld err nu uitziet. Hoe sta je ind e wereld? Hoe is het een tiener te zijn? 

Overweeg je ooit om te schrijven over personages waar het goed mee gaat?

Daar heeft Marieke wel ideeën over, maar mogelijk raakt ze verveelt.

Waar haal je de namen vandaan?

Ze heeft een soort babynamen bestand. Tijdens het schrijven veranderen de namen soms nog. 

Er zijn 2 personen met een beperking. Onder andere Finn met zijn  transgendering. Hoe dat zo?

Het is leuk om de tegenstelling te laten zien. Ieder persoon brengt eigen stukjes met zich mee. Een eigen blik op de wereld. 

Hoe kreeg je inspiratie over de boeken?

Door vragen te stellen over de wereld en keuzes van mensen. Wat  als..je een hechte vriendengroep hebt, die barstjes gaat vertonen, wat dan? 

Op welke plek schrijf je het liefst?

In een boekenkamer annex bibliotheek. maar auteur Marieke kan overal wel schrijven als het nodig is, om iets te noteren. 

Na een tijdje kwamen we aan het eind van de leuke boekenclub. Auteur Marieke Nijkamp werd bedankt voor de bijdragen en leuke antwoorden. 

Voor mijn leeservaring, van het boek Zelfs als we zwijgen, klik hier. 
Voor meer info over de auteur en haar boeken, klik hier. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

 


    


 


 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.