Slapeloos- Romy Hausmann- De recensie

Recensie

Titel: Slapeloos
Auteur: Romy Hausmann
Uitgeverij: Harper Collins 
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Juli 2020

Met dank aan uitgeverij Harper Collins, voor dit recensieboek.





Beste lezers,

Het eerste boek van Romy Hausmann was verrassend. Dus met interesse las ik haar laatste thriller. Was deze net zo spannend? Ik vertel je alles, lees mee.

De auteur

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. Dag en nacht is haar thrillerdebuut. Ze woont met haar gezin in de buurt van Stuttgart, in een huis aan de rand van het bos

Het verhaal over de Poolse Nadja in Duitsland 

Het verhaal draait om Nadja Kulka, afkomstig uit Polen en nu 35 jaar. Nadja kan je het beste omschrijven als een overlever. Haar jeugd was verre van rooskleurig. Het beroep van haar moeder speelde zich met name 's-avonds af. Nadja zag veel mannen komen en gaan. Misschien daarom sliep ze slecht. Als ze 10 jaar komt er een broertje bij. Jannek heet hij en ze is dol op hem. Gezien haar moeder zich niet echt als een liefdevolle moeder gedraagt, trekken ze veel samen op en steunen elkaar waar nodig. Ook als er een dramatisch ongeval gebeurt en Nadja als ze 15 jaar is naar de gevangenis moet.

Nu na 20 jaar, werkzaam bij een advocatenkantoor, heeft iemand haar hulp hard nodig. Maar zijn de motieven wel zo fair?

Een trage start

Als je begint in Slapeloos zal je ontdekken dat er meerdere verhaallijnen zijn. Die van Nadja in het "nu", veel brieven die geschreven worden aan "mijn lieve engel" en daarnaast een gebeurtenis van 5 jaar geleden. Zeker in het begin leest het verwarrend. Het duurt wel even voordat je de draad kan oppakken. Op het moment dat je denkt "ohh, zo zit het dus", komt er een grote twist.  

Het lijkt een trend, zeker na het boek "Het meisje in de trein", om hoofdstukken af te wisselen met diverse personages en ook nog tijdslijnen: van toen en nu en weer terug. Het is alleen niet de bedoeling dat je als leer even niet weet waar je zit in het boek. Dat is in het begin bij Slapeloos helaas het geval.

De lezer blijft een tijd in het ongewisse

Romy Hausmann houdt er van om haar lezers mondjesmaat feiten voor te schotelen. Vraag is: zijn deze feiten waar? Klopt het wel? Wat in ieder geval klopt is de liefde van Nadja voor haar broertje Jannek. Dat is het lichtje dat schijnt boven alle jeugddrama's & misleidingen. Persoonlijk vind ik de flaptekst ook misleidend. Het geeft een heel andere indruk. Erg jammer. 

Het blijft lang onduidelijk voor wie de brieven zijn en wat alles met elkaar te maken heeft. Dat zorgt er bij mij voor dat de aandacht verslapt. Halverwege het boek komt er duidelijkheid en gaat het verhaal ook in de tweede en derde versnelling. De gebeurtenissen krijgen mij dan eindelijk in de greep. Stoppen is dan geen optie meer. Toch was mijn animo minder aanwezig. Dit terwijl Dag & Nacht mij direct in zijn klauwen had. 

Conclusie

Slapeloos geschreven door Romy Hausmann gaat over misleidingen, jeugdtrauma's, vooroordelen en familiezaken. Drie verhaallijnen komen mooi bij elkaar. Voordat dit echter gebeurd blijft de lezer zeer lang in het ongewisse. te lang naar mijn mening. Het personage Nadja wordt goed beschreven. De spanning komt pas laat op gang. een en ander mondt uit in een bijna ongeloofwaardig geheel. Het heeft de verwachting niet waargemaakt.

Waardering  3 sterren

Originaliteit: 4, goed bedacht plot
Spanning: 3, dit kwam te laat op gang & aan het einde mooi aanwezig
Psychologie: 3,5, sterke personages, met bijzondere achtergronden
Schrijfstijl: 3,5 , prettig te lezen verhaal, maar blijft lang in een onduidelijke status
Leesplezier: 3,  de aandacht kon ik er niet direct bij houden. Het verhaal pakt je niet direct beet.
Cover: 3
Einde: 3, mooi afgerond einde

Haalt net de 3 sterren, mede door 2e helft, het was niet wat ik er van had verwacht. Dat is erg jammer. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken bl;og 

   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie