De kliniek- Martine Kamphuis- De recensie

Recensie

Titel: De kliniek
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: Januari 2020

Met dank aan uitgeverij, De Crime Compagnie, voor dit exemplaar.




Beste lezers,

Een verhaal over een tbs-kliniek, las ik eerder. Ik dacht goed na en ja! Ilse Ruijters schreef "Later als ik dood ben". Over Elin die in een tbs-kliniek gaat werken. Erg spannend. Ook deze thriller "De kliniek" gaat over deze materie, maar dan met een ander verhaal er aan vast. En wat voor een verhaal, lees mee!

De auteur

Martine Kamphuis (1963) is een Nederlandse auteur. Ze is daarnaast werkzaam als psychiater en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen. Kamphuis maakte haar schrijversdebuut met de psychologische thriller Vrij (2006) en schreef nadien meerdere crimeboeken voor volwassenen. Lees hier verder. 

Het verhaal

Sanne woont samen met Brandon. Na haar artsen examen is ze op zoek naar een leuke baan. Dat valt nog niet mee. Haar oog valt op een vacature bij een tbs kliniek. Na het insturen van de brief, wordt ze uitgenodigd. Brandon is hier helemaal niet blij mee, blijkt later. Hij is weinig thuis en is vaak na het werk nog een drankje doen met collega's. Hoe enthousiaster zij doet, hoe minder blij is Brandon. Wat heeft hij toch? En of dat nog niet genoeg is gebeuren er ook vreemde dingen in de kliniek. Of zijn het de zenuwen van Sanne?

De elementen

De cover past zeer goed bij het verhaal, over Sanne en de mysterieuze kliniek. Ik zie scheve randjes, mogelijk omdat het niet helemaal "perfect" is in deze kliniek. 

Het boek "De kliniek" gaat over de wereld in een tbs-kliniek. Met al zijn rariteiten. Daar zijn 2 kampen: de patiënten en de hulpverleners. Veel patiënten kampen met een persoonlijkheidsstoornis. Als Sanne eenmaal aan het werk gaat en hier meer over leest, lijkt het of ook enkele hulpverleners hier aan lijden. Sanne krijgt er de kriebels van, maar zet door. Ze is nog maar net begonnen. Op de medische Dienst is Ferry erg blij met haar, als nieuwe collega. Op de therapieafdeling heeft ze met Guido te maken. Hij is sociotherapeut en heeft een geheel ander karakter dan ferry. De karakters zijn zeer uiteenlopend, met al hun kenmerken en dat geeft het geheel een mysterieus tintje.  

Sanne laat zich niet kisten

Naast de nieuwe baan die Sanne heeft verworven krijgt ze het ook druk met haar vriend Brandon. Hij is het totaal niet eens te zijn met haar nieuwe baan. Het lijkt er op dat hij zijn kont in de kribbe gooit. Wat is er toch met hem? Voor Sanne een extra taak om dit te gaan onderzoeken.  

De mysterieuze voorvallen op het werk en het gekke gedrag van Brandon wisselen zich af. Sanne heeft het er maar druk mee en mist het begrip en medeleven van haar vriend. In begin lijkt ze dit vreselijk te vinden maar steeds vindt ze een reden dat dit komt door de drukke baan van vriendlief. Naarmate het verhaal vordert, komt Sanne ook sterker in haar schoenen te staan. Wat haar ook gegund is, gezien de gebeurtenissen.  

Een kijkje in de keuken van de tbs-kliniek 

Martine Kamphuis, zelf psychiater van beroep, neemt de lezer mee naar de wereld van deze beroepsgroep. Psychiaters, psychologen, therapeuten, verpleegkundige specialisten, stagiaires en niet te vergeten de patiënten. 

In de vertelperspectief van de 3e persoon is alles goed te volgen. Kamphuis gebruikt een fijne schrijfstijl en ook begrijpelijke taal. Want voor je het weet zit je in de moeilijk-te-begrijpen-materie. We lezen over de sociale vaardigheidsgroep, rapportages die Sanne leest en over de Intense Zorgafdeling. Daar gebeuren nogal eens incidenten, waar ook Sanne naar toe moet. Niet alleen natuurlijk, dat is te riskant. De dossiers die ze leest geven haar nieuwe inzichten en meer kracht. Dit heeft ze nodig, met al die sterke persoonlijkheden die veelal wat op hun geweten hebben. 

Is Sanne wel veilig? 

Door dat kijkje in de keuken leer je ook dat er incidenten geuren bij tbs-ers, omdat ze veel opgesloten zijn. Een uiting wordt weer streng aangepakt en hup, in isolatie. Een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Zeer interessant en triest tegelijk. 

Wat ook interessant is om te ontdekken dat het in de kliniek bij Sanne helemaal niet zo veilig blijkt te zijn. Sanne vindt het al spannend, deze nieuwe baan, maar ze komt in situaties die ze niet fijn vindt. Daar had ze niet op gerekend. Haar artsen-voelspriet en rechtvaardigheidsgevel vindt hier iets op.

Conclusie

De kliniek is een geweldig spannende thriller en biedt vele uurtjes leesplezier. Hij had voor mij iets meer "bijtender" mogen zijn. Gezien de cover, met die hand. Bij het lezen over Sanne, haar thuissituatie en haar nieuwe collega's val je in de ene verbazing in de andere. De ene collega legt graag alles uit, terwijl de ander liever wegloopt. Ok, denkt Sanne,. Dat zal wel wennen zijn. Ja, dat is het zeker. Want er (achter)volgt nog veel meer. Wat dat is mag je zelf gaan ontdekken in De kliniek!

Waardering:  4 sterren

Met plezier gelezen. Al had het voor mij nog meer bite mogen hebben. Iets meer nagelbijtende spanning. Mogelijk komt dat in het volgende boek!  

De kliniek is een geweldig spannende thriller, met bijzonder verknipte karakters zowel in als buiten de instelling! 

Klik hier, voor Zondebok, geschreven door Martine Kamphuis

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog


**Deze recensie wordt ook gedeeld op Facebook, Instagram, Twitter, Bol, Hebban, Goodreads, Pinterest, ed. 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.