Onderuniversum - Pen Stewart- Recensie voor de blogtour

Recensie

Titel: Onderuniversum
Auteur: Pen Stewart
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: SciFi/ Young Adult
Uitgave: Mei 2021

Met dank aan uitgeverij Hamley Books, voor dit mooie boek!



Beste lezers & Hamley fans,

Op 17 juli zou ik jullie alles vertellen over dit boek. Helaas had ik weer klachten na mijn 2e fizerprik. Daardoor liep mijn planning in de war. De concentratie voor boek of recensie was er even niet. Het gaat nu weer beter, dus kom...we duiken in dit boek: Onderuniversum.

Intro 

Het is het jaar 2665. Europa ziet er totaal anders uit en is in stadstaten uiteengevallen. Met daartussen dodenzones. Voor het reizen naar andere staten is een veilige passage nodig. Nederland lijkt wel een woestijn. Vlaanderen werd erger getroffen door de klimaatveranderingen. Er was een aardaskanteling en alles werd woestijn en de droogte kwam. Voor de machthebbers kwam er nieuw voer voor machtsspelletjes. Water en eten. Er volgde een tweedeling van de bevolking: de bovenwereld en de benedenwereld: arme stofsleuvers die in de oude grachtgleuven leven. Vechtend voor wat eten en water.

In deze totaal andere dystopische wereld, zonder enig vooruitzicht, leven Julian en Kim in Amsterdam. Twee jonge geliefden. Julian O'Mallaghan is 18 jaar. De afgelopen 6 maanden waren voor hem een droom; toegelaten tot het stadsleger en Kim Katera is eindelijk zijn vriendin. Het was hard werken, maar hij heeft het dan ook bereikt. Het geluk is van korte duur, als er een ondergrondse uitbarsting plaatsvindt. Het leger stuurt het tweetal op pad, maar dan verdwijnt Kim en een zeer spannend avontuur begint.

De elementen

De cover is werkelijk prachtig. Hamley Books zorgt altijd voor zeer mooie covers en ook de binnenkant van dit boek is prachtig. De flaptekst maakt zeer nieuwsgierig. Het boek is een ware blikvanger en deze zou ik zeker oppakken in de boekhandel. 

Hoofdkarakter is Julian, 18 jaar. Zijn achternaam O'Mallaghan is niet typisch Amsterdams. Het klinkt eerder Iers, als dat land dan nog bestaat. De vertelperspectief is 3e persoon. Soms blijft een verhaal daardoor wat op afstand. Dat is helaas ook zo bij dit verhaal.  Na de kennismaking van Julian en Kim die in het begin maar niet van elkaar af kunnen blijven, blijft het verhaal op afstand. Het kreeg mij niet direct in de greep. Ik kwam er niet goed in. Hoe kwam dat?

Ik miste een proloog of enige uitleg vooraf over de wereld van Julian a 2665. Qua schrijfstijl is er een regenval aan details van namen, personages, gebouwen, omgeving die je overspoelen als lezer. Sommige zaken blijven onduidelijk terwijl je verder leest. Andere zaken komen pas tot uitleg middenin het boek. Wat jammer is. Het kostte mij daarom enige moeite om in begin door het verhaal te komen. Ik ploeterde een beetje door de zinnen heen. Wat niet direct wil zeggen, dat dit genre mij niet ligt. Want dat is niet het geval.

Grappige personages komen voorbij. Julian wordt gezien als een soort stadsheld. Tijdens zijn missie verdwijnt Kim. De zoektocht die daarop volgt is een lange tocht volop IA's, monsters, waterflessen met mysterieuze zaken, ridders en onzichtbaar zichtbare zaken. erg leuk. Halverwege het boek krijgt Kludde mij het verhaal in. Hij is wel een favoriet. Geweldig leuk. 

Conclusie

Onderuniversum is zeker een leuk en mooi scifi/YA verhaal. Met wat kleine aanpassingen zou ik het een mustread kunnen noemen. In deze versie waren sommige stukken een struggle. Een mooie intro zou erg welkom zijn. Dat zie je ook wel in films. Zodate je alvast wat meer weet. In het begin krijgt je een "Stof/ Dust" momentje. Dit Hamley-verhaal gaat ook over veel stof en zand en narigheid. Gezien de queeste van Julian krijgt het verhaal een richting als "I am Legend". Met venijnige monsters en al. De toevoeging van de Ridder gaf het: "Mandalorian-gevoel". Alle 3 zijn deze mijn favorieten. 

Kortom: ik werd heen en weer geslingerd in dit eerste Julian-verhaal. Met wat meer rustige momenten zoals bij Kludde, halverwege het boek, en meer uitleg  zou ik het een topper van een boek vinden. Wat mogelijk iets fijner zal lezen, dan dit deel 1.

Waardering  3,5 sterren

Originaliteit: 5, Spanning: 3, Leesplezier: 3, Schrijfstijl: 2,5, Plot: 3,5, Cover: 5

Voor nu krijgt het boek nipt een dikke 7 als cijfer. Het is aan Pen Stewart om mij te overtuigen met boek 2!   

Mooie karakters, spannende momenten maar soms een ware struggle bij het lezen.


Met vriendelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie