woensdag 25 mei 2016

De Onderwaterzwemmer- P.F. Thomese -juni 2015:

Recensie


Titel: De onderwaterzwemmer

Auteur: P.F. Thomese
Uitgeverij: Atlas Contact uitgeverij
Verschenen: mei 2015
ISBN: 9789025444310 
****{ "Ik vind dit ,naast Schaduw in de wind, van Zafon,  het beste boek ever"}****

Het boek krijgt dan ook 5 sterren!!
Beste lezers,

Dit boek is een van mijn "beste romans" ooit gelezen. Nog nooit was ik zo onder de indruk van een boek, nog nooit heb ik zo gehuild, na een boek. Ik was ontdaan..en dus erg onder de indruk. Kijk je mee? 

Het verhaal op de flaptekst

Bij de nachtelijke zwem-oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten.De onderwaterzwemmer is een spannende en aangrijpende roman over de onherstelbaarheid van verlies en schuld daarover. En over redding, die komt wanneer je haar niet verwacht – maar die, onder water, steeds met je is mee gezwommen.Over de schrijver


P.F. Thom├ęse, ( Doetinchem, 1958) is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus: onverschrokken en trefzeker en altijd weer verrassend. Een taalvirtuoos in elk genre dat hij beoefent. Veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de ako Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en in meer dan twintig talen vertaald.
Mw Veronie Snijder-Kramer


Mijn mening over het boek


Op aanraden van mevrouw Veronie Snijder-kramer, van Boekhandel Kramer te Winterswijk (achterhoek, NL), en tevens pannellid van DWDD van tv, heb ik dit boek aangeschaft. De voorkant trok niet echt aan, zag er wat sippig en triest uit. Het boek oogde wat “moeilijk”. Al lezend neemt het verhaal je gelijk mee met de jongen die de oversteek maakt met zijn vader, maar waarbij zijn vader dan verdwijnt en niet meer gevonden wordt. Dat hakt er flink in bij de jongen. Hij blijft hoop houden, dat hij hem ooit nog vindt. En voelt zich schuldig, dat hij hem zo is kwijtgeraakt. Het boek is opgebouwd in 3 delen, eigenlijk levensfasen, met elk zo zijn verloop. Om spoilers te voorkomen, wil ik er niet teveel over verklappen, dus ik zeg..gewoon : in beginnen!

Wat mij opviel, is dat er geen dialogen in voor komen, alles speelt zich af als het ware  in het "hoofd” van hoofdpersoon Tin. Zo heb ik een boek nog nooit beleefd en gelezen. En geheel andere dimensie zeg maar.

Schrijver Thomese schrijft op een heel bijzondere manier het verhaal over Tin. Zijn schrijfwijze, daar moest ik zeker even aan wennen. In mooie literaire zinnen schrijft hij een prachtig verhaal, dat mij aan het eind erg deed ontroeren. De acties van de hoofdpersoon doet je soms verbazen. Het karakter maakt een aantal fases mee en dan het einde daar kwam bij mij de vraag "heb ik daar vrede mee, hoe dit zo afloopt?"..je gaat er nog even over nadenken..en dat is mooi!

Conclusie

Het eind was dus erg ontroerend. En heb hiervan genoten! Wat een prachtig verhaal.

Het boek “beklijft” zoals mevrouw Snijders mij vertelde, en “zwemt” nog steeds met mij mee!


Waardering

5 dikke Birdy-sterren, voor dit prachtige boek. 
Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken