De oorlog herdenken in boekenland

Vandaag op 4 mei..

Het is vandaag 4 mei, de dodenherdenking. Hiermee proberen we de oorlog niet te vergeten, en tevens herdenken we de helden die 'ons' hebben verdedigd tijdens deze nare gruweltijd.  

Welke boeken hebben een oorlogsthema, welke moet je gelezen hebben, kijk mee naar mijn boekentips!




1. Haar naam was Sarah- Tatiana de Rosnay

De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

~Tatiana de Rosnay betovert je met haar mooie teksten en zinnen. Ze neemt je direct mee in het verhaal. Sarah en ook het kleine broertje zal je nooit meer vergeten. 




2. Het meisje zonder naam- Diney Costeloe

Diney Costeloe verovert lezersharten over de hele wereld. Haar roman ‘Het meisje zonder naam’ (‘The Girl With No Name’) is net als de wereldhit ‘De verloren kinderen’ (‘The Throwaway Children’) een aangrijpend relaas, gebaseerd op historische feiten.

1939. Lisa Becker is 13 als haar moeder een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weet te bemachtigen. In Londen, alleen, de taal niet machtig, moet ze zich in een voor haar vreemde wereld redden. Dat lukt haar wonderwel, met de hulp van haar pleegouders en vrienden. Maar dan begint de Blitz. Lisa raakt bewusteloos als een bom vlakbij ontploft, en wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…

~Het verhaal van Lisa is een mooi en ook triest verhaal. Diney Costeloe kan het echt mooi beschrijven allemaal. Ik heb genoten van dit boek! 
Klik hier voor de recensie.



3. De jongen in de gestreepte pyama- John Boyne

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en ­omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

~Dit verhaal beklijft en zal nooit meer uit je hoofd gaan. Het is zo triest en mooi tegelijk. Zo vol met uitersten. Een kleine jongen vol met hoop en verwachting. Dan zijn vader, een man die opdrachten moet uitvoeren ten koste van veel mensen levens. De jongen sluit vriendschap met iemand aan de andere kant van het hek. Zo naïef als hij is. Ik was erg onder de indruk van dit verhaal. 



4. La vita e bella- de film uit 1997

La vita è bella (Nederlands: Het leven is mooi) is de titel van een Italiaanse tragikomedie uit 1997, geregisseerd door Roberto Benigni. De hoofdrollen worden gespeeld door Roberto Benigni zelf als Guido Orefice, Nicoletta Braschi als zijn echtgenote Dora en Giorgio Cantarini als zijn vijfjarig zoontje Giosué.

Italië, 1939. Guido, een grote levensoptimist is verliefd op Dora, die als bruid beloofd is aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is in Italië de rassenwet in werking getreden en wordt Guido – omdat hij een jood is – samen met z'n zoon naar een concentratiekamp gedeporteerd. Omdat de levensomstandigheden in het kamp erbarmelijk zijn, is Guido vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die het wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is!

~Ik vertelde over de jongen in de gestreepte pyama. Dan moet deze ook genoemd worden, al is het geen boek. Dus even een aftakking...een omwegje...naar een verhaal vol hoop en vriendschap. Met thema oorlog. Deze grijpt je naar de keel. 



5. 'T Hooge nest - Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Jannie en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen, samen met de familie Frank.

~Er liggen altijd boek te wachten om gelezen te worden. Zo ook deze. Hij ligt dichtbij, maar toch heb ik er nog geen tijd in kunnen steken. De auteur is al een aantal malen op tv geweest. Het boek krijgt goede recensies. Dus dat. 


Ik wens jou een fijne 4 mei toe! 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog  

  




Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie